NOTA DE PREMSA

26/11/2019

L'ICRA es posiciona en el seu 10è aniversari com un referent intercontinental i un model d'èxit de país en investigació de l'aigua
 
  1. El caràcter interdisciplinari de biòlegs, enginyers, químics i d’altres especialitats marquen el gran potencial de l’ICRA que es veu reflectit en les seves xifres: 12.632.090,85 € de Fons Competitius destinats a projectes de recerca; 250 projectes gestionats; 1.438 treballs científics impulsats, 60 persones dedicades a recerca.

D'esquerra a dreta: Lluís Ridao, Damià Barceló i Quim Salvi
 Moment de l'inici del congrés Water research in perspective: beyond 2020 
Fotografia amb tots els participants de la jornada festiva de l'ICRA

L’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) ha celebrat aquest matí els actes commemoratius de 10è aniversari de l’Edifici H20 a Girona, amb la participació dels representants institucionals, personal tècnic i investigador que l’han vist créixer i convertir-se en un centre de recerca de referència nacional i internacional.

Durant tota una dècada l'ICRA ha desenvolupat recerca de qualitat, mitjançant l'atracció del talent, per situar-se a l'alçada dels millors centres en el seu àmbit. Alhora, ha esdevingut un punt de trobada entre tots els agents, públics i privats, que treballen en l'àmbit de l'aigua, i un fòrum de relació entre la recerca que es desenvolupa i la societat.

La creació de l’ICRA es va aprovar el 26 d’octubre de 2006 pel govern de la Generalitat de Catalunya, en el marc del Programa de Centres de Recerca de Catalunya (CERCA),  i es va constituir la  Fundació de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua, amb el Patrons: Generalitat, Universitat de Girona (UdG) y Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Tres anys després, quan va ocupar la seva seu a l’Edifici H2O al Parc Científic i Tecnològic de la UdG, va comptar amb l'estructura interna necessària per desenvolupar tot el seu contingut estratègic. Des del mes de juliol de 2018 és també un institut universitari de recerca adscrit a la Universitat.

Tal com ha recordat el director de l’ICRA, Damià Barceló, durant les seves paraules de benvinguda:  “En aquests déu anys, l’ICRA ha aconseguit situar-se en el mapa mundial com a centre de referencia en investigació de l’aigua. Els projectes aconseguits, el treballs científics i el seu personal ha fet que siguem un model d’èxit a imitar. De fet podem dir que fins i tot ens han ‘copiat’ –referint-se a l’IMDEA Agua de la Comunitat de Madrid– I si ens ‘copien’ vol dir que alguna cosa estem fent bé”.

Segons el director de l’ICRA, l’evolució de l’Institut queda reflectida en les seves xifres. En el període 2009-2018 (últim any amb dades auditades i aprovades per Patronat) l'ICRA ha gestionat Fons Competitius destinats a projectes de recerca per valor de 12.632.090,85 €, en una evolució positiva des dels 300.000 € inicials, del 2008, fins a una xifra que voreja els 2.000.000 € anuals els últims anys. La procedència d’aquests fons és 4.172.083,05€ de la Unió Europea, 5.724.440,55€ del Govern d'Espanya,  639.359,03€ de la Generalitat de Catalunya i 2.096.208,22€ de la Secció KTT del CERCA (Agència de Centres de Recerca de Catalunya).

El nombre de projectes aconseguits són 250 en total, dels quals 44 són de convocatòries europees. En aquest punt Barceló destacava els projectes europeus coordinats per dues investigadores ICRA: Electron4water, liderat per Jelena Radjenovic, i Nowelties i TreatRec, liderats per Mira Petrovic.

Electron4water, amb un 1,5 milions d’euros, té com a objectiu crear una innovadora tecnologia de depuració d'aigua a través del grafè, sense utilitzar productes químics.

Nowelties és un programa de doctorands finançat pel Consell Europeu de Recercaper a la recerca de nous materials i tecnologies innovadores en l'àmbit del tractament d'aigües residuals, que compta amb un pressupost de 3.422.141,64€ i ha esdevingut el major programa de doctorands coordinat des de Catalunya en aquesta matèria: 14 tesis, amb 3 a l’ICRA, 2 a Santiago de Compostel·la, 3 Alemanya, 3 Sèrbia, 2 Croàcia i 1 Itàlia.

TreatRec és un projecte que formula un seguit de recomanacions per fer front als reptes principals de les estacions depuradores d'aigües residuals (EDAR) del futur, com ara l'eliminació de microcontaminants o la recuperació de nutrients.

Pel que fa a la producció científica, l’ICRA ha impulsat 1.438 treballs, en una evolució positiva, que va des dels 18 inicials fins assolir la mitjana de 150 treballs de cada un dels últims anys, desglossats així en els seus totals: 1.163 articles en revistes científiques sotmesos a avaluació d'experts, 191 capítols de llibre, 24 libres editats, 3 llibres coeditats, 3 edicions especials i 54 d'altres col·laboracions. A més, s’han llegit fins 31 tesis, des del 2013, i en aquests moments hi ha 21 estudiants que estan fent la seva tesis o part d’ella a ICRA

Finalment, pel que fa a recursos humans, en el període 2009-2019, s’ha fet un salt dels 15 treballadors inicials als 60 dels últims quatre anys, en el nombre de persones destinades a la recerca, que inclou professors de recerca, científics de recerca, investigadors postdoc, investigadors predoc i tècnics de recerca, al 50% entre dones i homes, amb lleugeres variacions.

“Però les dades són dades –advertia Damià Barceló–, i tot i que aquestes són molt importants per a posicionar l'ICRA dins del mapa de la recerca i la transferència de coneixement, el més important són les persones, i en aquest cas crec que les ganes, l’entusiasme, i la professionalitat, ens ha portat allà on som”.

La jornada, que ha comptat amb la participació del rector de la Universitat de Girona, Quim Salvi, i del director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Lluís Ridao, ha finalitzat amb la celebració del Congrés Water research in perspective: beyond 2020, en el qual els investigadors de l'ICRA han exposat assumptes com l’Aigua 5.0, el nou paradigma en el context de l'economia circular; l'amenaça dels contaminants emergents en ecosistemes d'aigua dolça o la gestió integrada de l'aigua i fonts alternatives d'aigua, entre d’altres.

Per a més informació o concertar entrevistes pots contactar amb Clipmèdia Comunicació: 696 257 813 / 667 550 590 / 935 804 532 (centraleta)
Si vols modificar les teves dades o deixar de rebre aquest tipus de notes de premsa pots escriure a premsa@clipmedia.cat